Kommenteeri

Uute purjede tellimine.

Talv on just õige aeg uue purje tellimiseks. Enne, kui oma soovist teada annad, tee väike kodutöö ära. Purjemeister soovib mitmeid numbreid uue purje tegemiseks. Kuna talvel on enamasti jaht pakitud talvekorterisse, siis võib olla mõõtude võtmine probleemiks. Abiks oleks purje esimene mõõdukiri aga täpseimat infot saab enamasti jahi tootja lehelt, kui ta on nõus seda jagama. Näiteks olen Maxi Fenix jahi omanik, siis googeldan ja leian http://sailboatdata.com/viewrecord.asp?CLASS_ID=3497 . Sellele võiks lisada tehtud pilte purjetamisest, et oleks erinevates tuuleloludes näha, kuidas eelmine puri töötas, kus paun oli, kuidas puri tvistis, kuidas mast paindus. Masti painet saab ka kuival maal mõõta, kui mast jahilt maas (nt. http://www.youtube.com/watch?v=6mftERAIK8U ). Eesti keeles palju infot ei leia, ikka googeldan ingliskeelset infot ("mast bend measuring" ja võtan pildid ) Kui mast jahil peal , siis nt selline variant http://www.alohaowners.com/projects/rig/mastbendmeasure270.gif või http://www.pinbax.com/images/Prebend-diagram.gif ... variante leiab kindlasti veelgi. 
Edasi, kuidas puri kinnitub mastile ja poomile, kas soovid nurkadesse rõngaid või lüverseid, mitu rehvi purjele tuleb, millied liistud jne... 
Purje disainimisel kasutame Prosail tarkvara (http://www.prosailcutter.com/software.php ) siit saab demoversioonilt uurida, kuidas töö käib. Joonistatud purje saab ka näidata ja vaadata erinevate nurkade all, kuid ainult meie arvutis, sest faile ei saa lihtsaks pildiks ringi teha. Kuna kogu info jääb faili, siis on alati võimalik tulevikus uut versiooni tellida. Ilus 3-mõõtmeline pilt ei anna edasi reaalset elu ja seega selgub alles purjetades, kas uus puri ka hästi töötab. Kui surfipurjed venivad enamasti pikkusse, siis jahtide valged purjed venivad laiusse. Nii võib selguda, et esmalt ebarahuldavalt töötav puri venitatakse õige trimmiga paika ja ajapikku hakkab puri paremini tööle või siis vastupidi lõpetab parimad päevad.

Lisa kommentaar

Email again: